Hogyan értelmezzünk egy szemészeti vényt

 

Hogyan értelmezzünk egy szemészeti vényt?


Első hallásra bonyolultnak tűnhet lencsét rendelni Online. De most, az Internetoptika.hu-n megmutatom és egyben megtanítalak, hogyan olvasd le a szemészeten vagy optikában kapott vényed adatait. Talán eddig is zavart, hogy semmit sem ertettél a sok fura számból és rövidítésből. De most itt vagyunk, hogy az alapokra megtanítsunk:

Kezdjünk is bele!

Az első rövidítés amivel kezdünk, az OD és OS. Ezek latin rövidítések, az OD= jobb szemet, az OS= bal szemet jelent. Az is előfordul, hogy a vényen már az angol rövidítés szerint írják ezek helyett L( left) vagy R(right) betűkkel.L= bal szem, R= jobb szem. Van, ahol magyarul a “J”, mint jobb szem, és “B” mint bal szem rövidítéseket találod.

A következő rövidítésünk az SPH.Az SPH (spheric) a szférikus rész, megadja a tulajdonképpeni dioptriák számát.


Ha ez a szám plusszos, a távollátást korrigálja, ha minuszos, a rövidlátást. A plusz, minusz jelek után minél magasabb számot látsz, annál nagyobb dioptria, vagy erősségű lencsére van szükséged a korrekcióhoz.

Ha asztigmatizmus vagy asztigmiád van, (ezt sokan helytelenül szemtengelyferdülésnek hívják), találni fogsz egy CYL és egy AXIS vagy AXS értéket is. Az asztigmatizmus fókuszálási hiba, mely asszimetrikus elmosódást okoz.asztigmia akkor jelentkezik, amikor a szem elülső felülete (szaruhártya), vagy a szemlencse görbülete deformálódott valamelyik irányba, nem képez tökéletes félgömb felszínt.

CYL vagyis cilinder adja meg a szaruhartya görbület korrekciós mértékét, vagyis, hogy a tökéletes gömb felület helyett “mennyire” lapos a szemed. Minél magasabb ez az érték annál nagyobb az asztigmatizmus, vagyis annál laposabb a szem.

Az AX vagy axis, tengelyt jelent,ami a cylinderes korrekció tengelyállását mutatja. Azt jelenti, hogy ebben az irányban más a szaruhártyának a fénytörése. A szaruhártya a szem elülső törőfelszíne, itt törik meg először a szembe bejutó fény. Ennek az alakja egyeseknél gömbfelszínű, míg másoknál hordó alakú. Az utóbbiaknál alkalmazunk cylinderes korrekciót, hogy az ideghártyára kerülő kép éles legyen.Ezt a számot fokban adjuk meg,0-180 fokig terjedhet.

Az Add más néven addíció a távoli és az olvasó dioptria közötti különbséget mutatja meg nekünk. Gyakran az orvosok és optometristák a szemüveg receptre nem azt írják, hogy pl.

távoli : +1.00 (D)

közeli: +3,50 (D)

hanem ezt az addíció segítségével írják fel a következőképpen:

távoli : +1.00

addíció: 2.50


Ha olvasó, irodai munkaszemüveg,bifokális, progresszív, multifokálislencsére van szükséged, ezt az adatot mindenféleképpen tartalmazni fogja a vényed.


A legtöbb vény esetében ennyi adatra van szükség, tehát végeztünk is.


Azonban van pár terminus amivel jó, ha tisztában vagyunk, ezért megosztunk veletek.


Ha a prism-prizma rövidítéssel találkoztok a vényen,az azt a számot jelenti dioptriában,hogy milyen erősen kell a szem fénytörési problémáit korrigálni. Ez általában olyan problémát okoz, hogy elhomályosodva 2 dolgot látsz 1 helyett.


Prizma bázis: ezt feltüntethetik önmagában, külön oszlopban, vagy a prizma oszlopába is beírhatja az orvos.Ez a prizma irányát jelöli, a legvastagabb széle relatív pozícióját.

Ha a prizma bázis felfele irányul, szokták BU, vagy U-val rövidíteni( base up), ha lefele, akkor BD, vagy D( base down). Amennyiben a prizma iránya a szemüveget viselő orra felé mutat, szokás BI vagy I-nek jelölni (base in), és ha az orrtól kifelé mutat a prizma irány a fülek felé, BO vagy O( base out) rövidítést láthatsz.

Végezetül, ami minden vényen szerepel, az a PD méret, vagyis a pupillaris distancia, ami a 2 pupillád közepétől mért távolság mm-ben megadva.

Ha ezt a PD adatot mégsem találod, ne aggódj, mert készítettünk egy video tutorialt, hogy hogyan mérheted meg otthon a PD méreted saját magad vagy ismerős segítségével. Nincs más tennivalód, csak nyomtasd ki az internetoptika.hu oldalon található PD vonalzót és kövesd a lépéseket.

Azt gondolom, mostanra az összes fontos vényen szereplő adatot megismerted, s talán tudtunk újat tanítani neked, ami eddig nem volt teljesen világos. További információért látogass el weboldalunkra, www.internetoptika.hu oldalon található szakmai írásokra,

Válogass kedvedre több száz gyönyörű szemüveg közül, hogy a szemüvegviselés ne egy kötelező nyűg, hanem inspiráló divatot jelentsen számodra!