Pupilla Távolság

 

Pupilla Távolság, vagyis a PD mérése( Pupillary distance)


Ahhoz, hogy az internetoptika.hu-n lencsét tudj rendelni a kívánt szemüvegbe, tudnod kell a helyes PD méreted. A PD méret egy angol szóhasználatból eredeő rövidítés, amit nemzetközileg elterjedten használnak: a 2 pupillád abszolút közepétől mért távolságot mutatja, milliméterben megadva. Ha helyes PD méretet adsz meg, az biztosítja a lencsén a helyes kitekintési pontokat. Ha ez az adat véletlen mégsem szerepel a szemészed által adott vényen, vagy nem találod, egy kis odafigyeléssel te is megmérheted. De nézzük, hogyan tudod megmérni saját magad?


Általában az átlag PD méret 57-65 mm között van. Akiknek magas a dioptriájuk, ez a méret különös fontossággal bír. Általában a vényen szereplő PD-t egy számban adják meg, pl.64. Azonban, ha különbség van a jobb és bal szemed távolsága között, az orrcsont közepéhez igazítva, gyakran a PD méretet 2 számra osztják, pl:32, bal PD és 31.jobb PD, ez a jobb és bal oldali felosztott PD méreted. Szerencsére a PD mérése könnyen elvégezhető otthon, főleg ha van segítséged hozzá egy ismerős vagy barát személyében.Bifokális és Progresszív lencsékhez azonban 2 PD méret is szükséges.


Nézzük a lépéseket, hogyan mérd meg a PD méreted:


  1. Az internetoptika.hu oldalon töltsd le a PD vonalzót. Ezt használom én is, és egy barátomat, a példa kedvéért. Hajtsd be a vonalzót, ahol azt írja hogy “barátod méri.” Ültesd magad elé a barátod,és kérd meg hogy fokuszáljon a szemével egyenesen előre,kb.2-3 méter távolságra.
  2. Helyezd a PD vonalzót pontosan a jobb pupilla közepéhez a 0-val,úgy, hogy a vonalzót közben vízszintesen tartod. A homlokodnak támasztva pontosan mérj. Takard le a bal szemed, és úgy olvasd le a mért távolságot.
  3. Tükörbe nézve is leolvashatod,állj kb 20 cm távolságra a tükörtől, tartsd a Letöltött PD vonalzót a “tükörrel olvasható” oldalán hajtva, tedd a bal pupillád közepéhez a homlokodhoz tartva, a bal pupilla közepétől tartsd a nullával. Ha ez megvan, most takard le a bal szemedet. Amit most a jobb pupillád közepén mérsz, az a te PD méreted.
  4. Nézz egyenesen előre, és olvassátok le a jobb pupilla közepetől a bal pupilla közepéig eső távolságot.
  5. Párszor ismételjétek meg, és a legtöbbször mért szám lesz a helyes PD méret.

Amennyiben egyfókuszú lencsére van szükséged,( ami olvasó vagy rövidlátó), akkor már készen is vagy! De ha bifokális vagy progresszîv lencsét hordasz, akkor szükség van a közelre tekintő PD méretre is. Ebben az esetben mindenféleképpen szükség van egy barátra, hogy pontos méretet kapj. Ugyanúgy kell mérni, mint azt eddig tettük, de most nem távolra kell nézni. Tarts kb. 20 cm távol nagadtól egy tollat, és nézd ezt a tollat közelről. Ha a szemek a közeli tollra fókuszáltak, már lehet is a PD-t leolvasni.Ez a szám átlagban 63 cm, de elterhetnek 57-66 ig is. További információt talász weboldalunkon, válogass kedvedre, teremts divatot most!